Backstabbing for Beginners

af | jan 17, 2018 | Film

Fack, fack, fack …

Endnu en gallapremiere i Imperial. Denne gang på Per Flys Backstabbing for Beginners. Biografsalen var fyldt med store dele af cast og crew fra filmen (herunder Per Fly, Ben Kingsley og Michael Soussan), halvdelen af Folketingets folkevalgte (fx Pia Kjærsgaard, Dan Jørgensen og Uffe Elbæk) samt en stor del af hvad der kan krybe og gå indenfor dansk showbiz (bl.a. Keld & Hilda og Anders Morgenthaler)  … resten af pladserne var så til os almindelige dødelige 🙂 Selve før-film-forplejningen var fin, dog var goodie-baggen under middel! Før filmen sagde producerteamet et par bevingede ord, og efter filmen præsenterede Per Fly de vigtigste folk fra crewet samt de fleste af hovedpersonerne. Der er jo tale om en dansk produktion, med støtte fra 117 selskaber og organisationer fra bl.a. Danmark, Sverige og Canada. Produktionen ser meget lidt dansk ud, filmen foregår da også i New York og Irak (optaget i Marocco) og der er ikke nogle danskere med i castet.

Filmen bygger på Michael Soussans selvbiografiske bog, af samme navn som filmen, fra 2008. Den 24-årige Michael søger for fjerde gang job i FN i New York. Han får jobbet og kommer under Pashas vinger, og kommer til at arbejde med FN’s olie-for-mad-projekt. Michaels forgænger blev dræbt i en trafikulykke i Irak, så Michael bliver på rekordtid dybt involveret i projektet, og drager sammen med Pasha til Bagdad. Michael opdager hurtigt at alt ikke er så rosenrødt i olie-for-mad-programmet, som Pasha gerne vil have det til at se ud som om. Få timer efter sin ankomst til Irak, bliver han opsøgt af nogle bredskuldrede mænd, som giver ham et tilbud (bestikkelse) som han ikke kan afslå. Michael afslår alligevel, og begynder på sine egne undersøgelser. Han finder, kort sagt, ud af af programmet er bundråddent, og både hans chef, diverse embedsfolk samt ikke mindst Saddam Hussein i den grad skummer fløden …

Vurdering

Igen må jeg blankt erkende at jeg ikke har læst dansk-amerikaneren Michael Soussans bog, ej heller kunne jeg huske detaljerne omkring olie-for-mad-skandalen. Filmen starter med slutningen, hvor Michael er på vej til Wall Street Journal, for at fortælle sandheden om olie-for-mad-programmet, og dermed blive whistleblower og udlevere sin chef og en mængde andre personer. Det virker alt sammen rimeligt troværdigt, omend jeg har en formodning om at filmen har spiffet enkelte dele af bogen op.

Ben Kingsley er en dygtig skuespiller, ingen tvivl om det. Han virker af og til som en skuespiller som er lidt for fuld af sig selv. Også her kører han lige på grænsen af at virke mere som skuespilleren Ben end rollen Pasha. Jeg føler dog at han lige akkurat redder den i land. Theo James, som spiller Michael, har vist primært slået sine folder i Divergentsagaen og lignende film. Det er just den type film der ikke normalt trækker mig i biografen, så jeg kender ham faktisk ikke. Men han fungerer glimrende i rollen som whistlebloweren Michael, uden dog at have ret mange træk til fælles med virkelighedens Michael. Jacqueline Bisset, som jeg slet ikke kunne genkende, spiller den kompromisløse leder af FN i Bagdad, og det gør hun godt.

Instruktøren Per Fly kender vi primært fra Bænken, Monica Z og Arven, gedigne danske/skandinaviske film, med noget på hjerte. Vi har her at gøre med en produktion af helt andre dimensioner end han er vant til. Han gør det helt hæderligt, synes jeg. Backstabbing for Beginners har bestemt også noget på hjerte, dog med lidt større armbevægelser end vi er vant til fra Flys side. Det bliver dog aldrig vulgært på den amerikanske måde, hvilket så nok skyldes at vi netop ikke har at gøre med en amerikansk produktion.

Filmen er flot fotograferet. Der er kælet for indstilingerne og frameingen sidder lige i skabet. Selv de få actionscener er lækkert lavet. Rå, usentimentale og ej unødvendigt udpenslede. Lyden derimod virker en anelse generisk; hæderlig, men uden at være noget særligt. Det gælder for så vidt både den egentlige musik og “lydtapeterne”. Lidt ærgerligt. Et bedre lydspor kunne have været medvirkende til at sikre filmen et stjerne mere!

Konklusion – Backstabbing for Beginners

Backstabbing for Beginners varer lige over 100 minutter, hvilket er tilpas. Man er informeret og underholdt på samme tid, uden at man kommer helt op og ringe. Og personligt vil jeg for al fremtid nu huske, præcis hvad olie-for-mad-skandalen præcis gik ud på. Backstabbing for Beginners får fire flotte stjerner.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om Backstabbing for Beginners på IMDb.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Abbonner på nyhedsbrevet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få besked når der sker noget nyt!

Du er tilmeldt nyhedsbrevet!

Pin It on Pinterest