American Assassin

Amerikanske snigmordere … uden snig 🙂 

Et spørgsmål trænger sig på, hvorfor hedder filmen egentlig American Assassin? Terrorister, specialtrænede CIA-folk, generaler, hævn, bomber, US Navy … men ikke et eneste snigmord, som jeg forstår det! Ikke at der ikke bliver bøffet mange mennesker i filmen, for det gør der bestemt, bare ikke på den “snigeragtige” måde. Men lad os ikke hænge os i detaljer. En god omgang rå vold, som bliver serveret på den rigtige måde, er aldrig at foragte. Men bliver den rå vold så serveret på den rigtige måde?

Mitch Rapp er på ferie med sin kæreste Katrina, ved havet i Spanien. Han frier til hende. Hun accepterer. For at fejre det, går Mitch op til baren og bestiller coctails, mens Katrina venter i vandkanten. Pludselig bryder helvede løs, da en gruppe islamitiske terrorister begynder at meje turister ned. Også Mitch bliver ramt, men det lykkedes ham at nå ned til vandet og Katrina. Men lige før han når frem til hende, bliver hun likvideret på den mest brutale måde af en af terroristerne. Nogle måneder senere, har Mitch kun en ting i hovedet, nemlig at få hævn over islamisterne. Hans iltre temperament gør at bliver smidt ud af både den lokale MMA-klub samt af skydeklubben. Han forsøger at lave et “hjemmelavet” angreb på en mindre terrorcelle, hvilket gør at CIA bliver opmærksom på ham, og han kommer derefter i træningslejr hos den ultrabarske Stan Hurley …

Vurdering

Skal vi være flinke, kan man godt sige at American Assassin stilmæssigt minder en del om Atomic Blonde … uden humoren, den fede musik og de lækkert koreograferede slåskampe. Bevares, der er masser af slåskampe, men de er optaget med delirium tremens-cam, hvilket i den grad er begyndt at virke gammelt. Kom dog ind i kampen, og få nogle ordentlige stundt-koordinatorere og -mænd/kvinder til at lave de scener. Der simplethen for lousy at lave action udelukkende ved at bruge ½-sekunds klip og så ryste kameraet lidt. Det er jo muligt! Det koster givetvis lidt mere, men det er alle pengene værd. Nå ja, musikken er absolut heller ikke noget at skrive hjem om. Det minder mest om noget stock-musik, som bare kører afsted i baggrunden, uden for alvor at støtte filmens handling.

Ret skal være ret. Åbningscenen på stranden er faktisk godt lavet. Råt og barskt ser det ud når de vandvittige islamister pløkker turisterne ned uden nåde. Jeg ved så ikke om alle pengene blev brugt i den ene scene, for som antydet ovenfor, er actionscenerne herefter ikke værd at skrive hjem om. Heller ikke den store klimaksscene, som foregår på åbent hav og involverer US Navy og nogle beskidte bomber (så har jeg vist ikke sagt for meget) er imponerende. Selve VFX’en kunne også være bedre og selve setuppet virker simplethen for åndet og en anelse “rushed” …

Jeg er normalt ret vild med Michael Keaton (The Founder og Birdman). Men her i American Assassin kører han ligesom lidt på autopilot. Det virker som om han vil virke så rå, og hans karakter er en rå børste, at han kommer til at virke apatisk og ligeglad … og selv om han bliver udsat for grov tortur. David Suchet som er genial i diverse engelske krimiserier, ikke mindst som Agatha Christies Poirot, som han spillede fra 1989-2013, får slet ikke mulighed for at vise hvad han dur til i rollen som Director Stansfield i CIA. Gad vide hvad der har fået ham til at sige ja til den rolle. Penge, I know, men det er langt under hans værdighed! Instruktøren Michael Cuesta, er et, for mig, ubeskrevet blad … bortset fra at det ham der instruerede pilot-episoden af den, til tider, hæderlige Elementary.

Konklusion – American Assassin

American Assassin skulle være starten på en franchise, i stil med Bourne og Mission: Impossible. Jeg ser ingen grund til at igangsætte optagelserne af en sequel på det her spinkle grundlag. Filmen varer knap to timer, og det er sådan set nok. Ikke at man dødkeder sig, men ligefrem opstemt føler man sig heller ikke ved filmens slutning. American Assassin får to stjerner.

starstarstar emptystar emptystar emptystar empty

Læs mere om American Assassin på IMDb.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Abbonner på nyhedsbrevet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få besked når der sker noget nyt!

Du er tilmeldt nyhedsbrevet!

Pin It on Pinterest