American Made

af | aug 30, 2017 | Film

CIA, FBI, ATF, Noriega, Contraerne, Reagan … og millionerne

I American Made er Tom Cruise stilmæssigt gået lidt væk fra stimen af de actionfilm, han gennem de senere år primært er blevet kendt for. Han kan jo godt lave andet, hvilket han beviste i film som Valkyrie, Magnolia og Eyes Wide Shut. Når det er sagt, så holder jeg personligt rimeligt meget af Edge of Tomorrow og Minority Report samt de fem, snart seks, film i Mission Impossible-sagaen. Så det skal han endelig blive ved med. American Made er baseret på virkelige begivenheder som foregik i 70’erne og 80’erne, som i sidste ende førte til Iran-Contra-skandalen, som USA’s præsident i 1986, Ronald Reagan, jo var sovset godt og grundigt ind i. Hvor meget filmen og de virkelige begivenheder rent faktisk har til fælles, har jeg ingen idé om, men jeg mistænker at det ikke er meget.

TWA-piloten Barry Seals, er dygtig til sit job. Så dygtig, at han er begyndt at kede sig. Da han blive kontaktet af CIA-manden Monty Schafer, som har et tilbud til en dygtig pilot som Barry, er han ikke lang tid om at beslutte sig for at sige sit job hos TWA op og blive pilot for CIA. Barry fortæller ikke i første omgang sin kone om hans jobskifte, man da pengene begynder at vælte ind, bliver han nødt til det. Familien flytter til en lille flække ude på landet, hvor CIA giver Barry sin egen private lufthavn. Barry og hans team smugler fx våben til contraerne og narkotika samt sydamerikanske contraer tilbage til USA. En kompliceret affære, men pengene vælter ind hurtigere end de kan bruges eller sættes i banken. Den lille flække nyder også stor glæde af Barrys business, og CIA holder hånden under ham! Men kan det blive ved med at gå?

Vurdering

American Made er lavet lidt i stil med den geniale The Wolf of Wall Street, dog uden på nogen måde at nå denne films højder. Der er tilføjet en del humor, tempo og ekstrameget narko, i forhold til de virkelige begivenheder, i begge film. Men med Leonardo DiCaprio som hovedperson og Martin Scorsese i instruktørstolen, er det en duel som Tom Cruise og instruktøren Doug Liman bare ikke kan vinde … selv om de to har lavet gode film sammen før.

American Made er relativt dokumentaragtigt opbygget, understøttet af en del klip fra arkiverne, bl.a. af Jimmy Carter og Ronald Reagan. Der er nogle realistisk lavede flyscener i filmen, hvor der umiddelbart ikke ser ud til at være brugt ret meget VFX. Realistisk er ofte godt, se bare på denne sommers to bedste film, Dunkirk og Baby Driver, hvis der er ofret nok penge på realismen. Her synes jeg desværre at det kommer til at virke en anelse tamt. Der er en scene i starten af filmen, hvor Cruise skal starte fra en alt for kort startbane som ligger på en bjergtop, i et fly som er propfyldt med narkotika, som er superlækkert med-hjertet-oppe-i-halsen lavet. Desværre er det den eneste scene af den kaliber i filmen.

Tom Cruise og Domnhall Gleeson fungerer udmærket som henholdsvis pilot og CIA-agent. De andre personer i castet er kun bipersoner i filmen, og er ikke rigtigt værd at nævne. Liman, som også lavede Edge of Tomorrow og også skulle blive manden bag efterfølgeren Live Die Repeat and Repeat, har vist at han kan lave højspændte film, hvilket denne bestemt ikke er. Der er tale om stabilt håndværk, uden noget ekstra af det rigtigt spændende og dramatiske.

Konklusion – American Made

American Made er endnu en 100 minutters film (cirka), som åbenbart er den længde en film skal have her i 2017. Tempoet fejler bestemt ikke noget. Jeg synes dog at filmen mangler lidt substans, så den kommer kun periodevis op at flyve. Måske instruktøren i højre grad skulle have taget stilling til, hvilken type film han ville lave; komedie, drama, action eller dokumentar … den ender med ikke rigtigt at blive nogen af delene. Men Tom (L. Ron) Cruise er stadig en god skuespiller, så alt i alt får American Made tre store stjerner.

starstarstarstar emptystar emptystar empty

Læs mere om American Made på IMDb.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Abbonner på nyhedsbrevet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få besked når der sker noget nyt!

Du er tilmeldt nyhedsbrevet!

Pin It on Pinterest