Baby Driver

af | jun 28, 2017 | Film, Oscar

Ryan Gosling Jr. 🙂

Baby Driver giver umiddelbart mindelser om Nicolas Winding Refns Drive fra 2011 med Ryan Gosling og Carey Mulligan. Set i forbifarten, kan Baby (Ansel Elgort) da også godt gå for at være resultet af Ryan og Careys eventuelle horisontale øvelser. Men selv om Baby Driver deler emne og til en hvis grad stil, musik og voldsudgydelser med Drive, har de to film ikke nogen link til hinanden. Udover det, så kunne man også mistænke instruktøren, Edgar Wright, for at have skævet lidt til Tarantino da han lavede Baby Driver. Stilen er dog slet ikke så forfinet, og dialogen når slet ikke samme dybe vanvid … omend den i nogle scener at tæt på. Ydermere er der i den inciterende post-intro sekvens brugt filmiske tricks, som vi kender dem fra Birdman or (the Unexpected Virtue of Ingnorance)Super-cool lavet.

Unge Baby, som er forældreløs, lider af tinnitus, er lettere autistisk og så i øvrigt kører flugtbilen ved flere af Atlantas store bankkup, er en yderst sammensat ung mand. Men han kan køre en flugtbil, som ingen andre kan. Og det er så grunden til at forbryderbossen Doc (Kevin Spacey) har hyret ham. Alle de andre i banden, bliver skiftet ud fra kup til kup. Så det er klart fra starten af, at der er et særlig bånd mellem Baby og Doc. En dag, efter endnu et veludført kup, tager Baby på diner, hvor han møder servitricen Debora (Lily James). Selv om Babys kejtede forsøg på kontakt, ikke umiddelbart fører til noget, er kimen lagt til noget mere. Noget mere, som i sidste ende kan vise sig at blive enden på Babys karriere som get-away driver. Filmen udvikler sig til lidt af en Bunny & Clyde / Romeo + Juliet-historie, og det er absolut ikke dårligt.

baby driver

Vurdering

Musikken spiller en central del i Baby Driver. Og at musikken overvejende er ultra cool, er jo ikke ligefrem noget der trækker ned i den samlede vurdering. Sound tracket må da være et af årets must-have sound tracks. Heldigvis var der fyret ret godt op for højtalerne i Empire Bio sal 3, her til forpremieren, så vi fik for alvor fik glæde af musikken. Filmen foregår i øvrigt i 1995, så musikken er fra en periode fra cirka 1970-1995.  Noget som absolut ikke har en negativ effekt på min iøvrigt store begejstring for Baby Driver. Efter 1995 er der godt nok ikke lavet ret meget særlig god musik … desværre.

Skuespillet er flot hele vejen rundt. Specielt antagonisterne glimrer, som de jo så ofte gør. Kevin Spacey (Doc) er en ond og udspkuleret satan. Men også de menige bandemedlemmer, som sindssyge Jamie Foxx (Bats) og skøre Jon Hamm (Buddy) samt aggressive Eiza González (Darling), er tilpas vandvittige, og griber til automatvåben – og bruger dem – for et godt ord. Egentlig kan man heller ikke sætte en finger på hverken Ansel Elgort, Lily James eller C.J Jones (Babys døve plejefar) præstationer – de leverer varen!

Biljagterne i Baby Driver er alt for fede Noget af det bedste jeg har set ever. Og så er der ikke brugt VFX, så vidt jeg kan se. Nok så meget computergrafik, kan ikke erstatte nogle kanondygtige stuntdrivere … og et par håndfulde smadrede biler. Og så er der fem-seks deciderede biljagter i Baby Driver … lækkert, lækkert! Et andet plus ved filmen er de tre-fire shoot-outs som filmen også byder på. Der bliver skudt, unden noget form for nåde, og indtil alle personer på det tabende team er stendøde. Det er barsk, men effektivt!

Midt i alle biljagterne og skyderiet, ligger der et drama gemt. Dramaet ligger i Babys fortid, dengang hvor hans forældre døde, og hans tinnitus opstod … og måske lidt af forklaringen bag hans autistiske træk. Hvorledes disse træk folder sig ud, vil jeg anbefale at man går i biografen for at se. For ses det skal den! Specielt da jeg jeg slet ikke er kommet ind på humoren og de små særlige filmiske tricks som Baby Driver benytter sig af. Be there, or be square!

Konklusion – Baby Driver

Efter seks måneders ørkenvandring, uden en film der for alvor har tændt mig, dukker Baby Driver op, og det er simpelthen den bedste film i første halvår af 2017. Der er slet ikke tale om et mesterværk, men i sin genre, er den absolut en af de bedste jeg har set. Mig og min filmbuddy, sad ude på kanten af stolen i store dele af filmen, og det er meget værd. Baby Driver får 5 klare stjerner.

starstarstarstarstarstar empty

Læs mere om Baby Driver på IMDb.

1 Kommentar

  1. Jens

    Enig
    En rigtig god film

Pin It on Pinterest