(eller Miraklet på Hudsonfloden, som filmen med vanlig sans for det uelegante er blevet omdøbt til på dansk …)

Sully er baseret på Chesley Sullenbergers selvbiografi og bygger på de virkelige begivenheder i 2009 da luftkaptajn Sullenberger, med sin co-pilot Jeff Skiles, nødlandede på Hudsonfloden i New York. Ligesom da vores egen Stefan Rasmussen i 1991 nødlandende med et SAS-fly, kort efter starten på en eng ved Stockholm, overlevede alle passagerer også her. I Sullys tilfælde var der tale om 155 personer i alt, mens der ved Stefans nødlanding var tale om 129. Sully blev straks udråbt til at være den store helt, selvom FAA iværksatte undersøgelser for at finde ud af om han havde begået en fejl da han valgte at lande i floden, i stedet for at forsøge at flyve til nærmeste lufthavn.

Filmen starter lige på og hårdt, på dagen efter landingen på Hudsonfloden, hvor Sully har et mindre mareridt om begivenhederne dagen før. Han spekulerer naturligvis på om han gjorde det rigtige da han landede på floden, og ikke forsøgte at flyve til nærmeste lufthavn. Filmen har i flere omgange flash-backs tilbage til  nødlandingen og omstændighederne der førte til den. Disse flash-backs er lavet perfekt, og glider ind i handlingen på en naturlig måde, uden man på noget tidspunkt mister orienteringen.

Sully 2

Tom Hanks var for alvor tilbage i Steven Spielbergs Bridge of Spies fra sidste efterår – hvilket Steven sådan set også var! I den film var han flankeret af den fantastisk Mark Rylance. I Sully er hans co-pilot Aaron Eckhart, som egentlig også gør en rigtig god figur. Uanset hvad, er Tom Hanks så godt som altid glimrende. Smutterne, de er der da, blandt de mange film han har været med i, men de er til at overse 🙂 I Sully er hans skuespil solidt, uden at være prangende. Man glæder sig lidt til at se om Tom stadig har DET, når han om et par måneder for tredje gang spiller rollen som Robert Langdon, denne gang i Inferno, overfor blandt andre Sidse Babett Knudsen. Spændende!

Sully er sådan en lidt for lige ud af landevejen no-nonsense film. Man savner lidt “snavs” og lidt skæve vinkler. Sullenberger og Skiles virker nærmest for perfekte. Måske Clinten har ladet Sullenbergers selvbiografi, diktere filmens handling i lidt for stor en grad. Men nægter jo ligesom at tro på, at et menneske kan være så perfekt, ukorrumperet og all-american hero-agtig. Men alligvel virker filmens handling reel nok. Det er helt sikkert spændende at følge FAA-høringen, som jeg ikke var obs på der i 2009. Der kommer i hvert tilfælde nogle sandheder omkring flyindustrien frem. Sandheder som vi allesammen nok et eller andet sted kendte til, men som Sully får bragt helt frem i lyset.

Sully kører faretruende tæt på grænsen til at blive en pladder-sentimental amerikansk tåreperser. Men med lidt god vilje, kan vi godt sige at Clinten undgår at falde i “The Star Spangled Banner”-fælden. Men uha, han bevæger sig meget tæt på at ryge i den flere gange. Der må helt sikkert gerne være plads til en lille tåre i øjenkrogen i en film som den her … det må altså bare ikke gå hen og blive tåkrummende 🙂

Lige pludselig midt i filmen kiggede vi på hinanden, og hviskede “Titanic”, stort set i munden på hinanden. Underlægningsmusikken var pludselig blevet forvandlet til en kopi af Titanics til tider drømmeagtige toner med den norske sanglærke, Sissel Kyrkjebø. Det var mens Sullenberger var på løbetur i New Yorks iskolde gader. Det virkede en anelse malplaceret … men there you go! Nu vi er ved Lyden i Sully, må jeg sige det igen. Lyden i Imperial, som jo er Dolby Atmos i det helt store setup, er simpelthen eminent. Man kan pinpointe hver en lille (mis)lyd i flyet, præcis som Sullenberger beskriver det over FAA. Der er sgu imponerende, og helt klart de ekstra penge værd, som det koster at se filmen i Imperial. Computergrafikken, som jo i den her film, skal integreres med tæt med virkeligheden, er også flot. Helt på det niveau man kan forvente i 2016.

Der er ikke tale om hverken Tom Hanks eller Client Eastwoods største præsentationer, hertil er der ligesom for lidt kød på historien, som alle os der kan huske syv år tilbage i tiden burde kunne huske. Solid film uden de store falbelader, der måske glider lidt for let ned! Der er tale om at Sully er en oplagt Oscarkandidat. Måske, men den vinder ikke … Sully får 4 stjerner.

starstarstarstarstar emptystar empty

Læs mere om SullyIMDb.

Pin It on Pinterest